La plaça Major escenari de l'inici dels 800 anys de fundació de Bellver
Amb una projecció immersiva a les façanes que ret homenatge a la seva gent i la seva història
DIMARTS 31 DESEMBRE 2024
Els dies 21 i 22 de desembre, a la Plaça Major de Bellver de Cerdanya, es va projectar el mapatge ‘L’altra història de Bellver’, una activitat de l’Ajuntament organitzada per inaugurar els 800 anys d’història del municipi que es commemoren l’any vinent. Durant 2025, el municipi recordarà amb una completa i diversa programació l’atorgament a la vila de la Carta de Població i Franqueses per part del comte de Cerdanya l’any 1225.
La projecció ha ofert una mirada de Bellver amb una nova dimensió, amb un recull de tot allò que representa Bellver. L’espectacle, gratuït i obert a tothom es va poder veure de manera ininterrompuda dissabte a de les 18h a les 22h i diumenge 18:00 a 21:00 hores.
Aquesta primera iniciativa ha estat organitzada per l’Ajuntament de Bellver i ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El documental ha posat en escena tradicions molt arrelades i sentides per la població com ara l’aplec dels Ballets de Talló o el Carnestoltes Tradicional, part de la història de la capital de la Batllia així com alguns dels seus padrins més coneguts. El mapatge, que ha creat una gran sorpresa entre el miler de persones, entre veïns i visitants, que l’han vist, atès que és una tècnica audiovisual molt poc utilitzada a la comarca, portava per títol ‘L’altra història de Bellver’ i tenia una durada de deu minuts.
Quant a la programació del 2025, el consistori ha aprofitat la inauguració del mapatge per presentar alguns dels actes que es desenvoluparan al municipi, com ara un cicle de conferències i trobada d’experts, la publicació d’un llibre per glosar la història del poble, així com una representació teatralitzada del seu origen. A més presentaran un nou logotip.
Carta de Població i Franqueses
El 26 de desembre de 1225, el compte de Cerdanya, Nuno Sanç, va atorgar a Beller la Carta de població i franqueses, un document que es troba conservat a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i que ha estat fonamental per a l’organització i desenvolupament del municipi fins a l’actualitat.