al contingut a la navegació Informació de contacte

Fires i festes

Cada 31 de desembre, el poliesportiu de Bellver es vesteix de gala per rebre l’Any Nou i acomiadar el que s’acaba de la millor manera possible. A partir de les 24h, la música i la xerinola dels DJs emplenen el poliesportiu fins que surt el primer sol de l’any.

cap d'any

PENDENT DE CONFIRMACIÓ

Cada nit de Reis, ses majestats d’Orient passen pel poble a repartir regals als nens i nenes que s’han portat bé. Els Reis Mags i els seus Patges Reials, passegen amb carrosses pel poble donant caramels fins a arribar al poliesportiu, on després de llegir el seu manifest, comencen una llarga nit de repartir regals.

Cavalcada Patge reial

Cada 17 de gener, i cada any a una població diferent de la Batllia de Bellver, se celebra Sant Antoni Abat. Al matí es beneeixen els animals, i després s’organitza un dinar popular pels assistents a la benedicció.

A Bellver de Cerdanya s’ha treballat des de l’Ajuntament i des de la societat civil, per recuperar el Carnestoltes que ens havíen transmès els nostres avantpassats, aquell que s’havia anat consolidant al llarg dels segles i que s’havia viscut intensament durant la Segona República, reprimit malauradament durant els anys foscos i tristos del franquisme. Durant els últims anys, el Carnestoltes de Bellver ha anat reexint i recuperant molts personatges d’orígens llunyans i arcaics éssent una bona mostra de cultura popular.

L’Aplec de Talló és una festa popular que se celebra cada Dilluns de Pasqua sense interrupcions fora els conflictes de guerra,a la font de Talló, un indret on hi ha ubicada una petita capella amb una imatge de la Mare de Déu.

Segons la llegenda, la marededéu va ser trobada per una ovella que contínuament burxava el terra en un mateix punt. En recuperar la imatge va brollar aigua i va néixer aquesta font, molt estimada per la gent de la Batllia.

Hom creu que la celebració d’aquesta festivitat era per venerar la Mare de Déu i el ressorgiment de la natura, amb el ball de festeig entre els joves, tot i que és una tradició de clar origen pagà que ens parla del culte a la mare terra i a la fertilitat (aigua), idea que el cristianisme va recollir i va representar en la figura de la Mare de Déu.

La tradició diu que els balladors han de ser nascuts al poble de Bellver de Cerdanya, mentre que les balladores poden ser d’arreu del municipi i de la comarca. La manera de vestir-se podem dir que és originaria de Bellver. Són els vestits típics de muntanya, amb el pas dels anys hi ha hagut variacions en el vestuari, com el color de les faldilles, sabates, red, etc..

La gent gran ens explica que els músics eren gent originaria de Bellver. Aleshores hi havia dues o tres persones que tocaven algun instrument musical diferent. Segurament no sabien solfa i ho interpretaven tot d’oïda, però ja n’hi havia prou si es volia ballar. Les caramelles les cantaven els homes i les assajaven gent del poble.

Els actes comencen al matí amb una missa cantada a l’església de Santa Maria de Talló i seguidament es ballen sardanes a la plaça Major.

A la tarda es fa l’aplec, amb la cantada de caramelles i el ball de festeig a la plaça de davant de la font de Talló, i finalitza l’esdeveniment amb ball.

L’aplec s’inicia a la plaça de l’Arbre del nucli de Bellver de Cerdanya, on es reuneixen els balladores i les balladores per fer un assaig general del ball, i després surten ballant corrandes en direcció a la font de Talló. La llegenda diu que els balladors, les balladores i la resta de gent ha de passar pels camps sembrats de Monterròs perquè sigui un any de bona collita.

Una vegada s’arriba a la font de Talló, les parelles entren ballant corrandes dels més grans fins als més petits per iniciar la festa, i posteriorment la Coral Font de Talló fa una cantada de caramelles.

La part més significativa de la festa és el ball de festeig, que es realitza en grups de parelles des dels més petits fins als més grans. Durant el descans es reparteix coca i moscatellper a tothom, dos dels elements més destacats de la festa, juntament amb el mul. La coca es duia sobre una cistella plana sobre el cap, i el vi dins dels bots que penjaven a banda i banda del mul.

Seguidament es marxa ballant corrandes en direcció als camps de Monterròs, on es torna a ballar en rotllanes, i finalment s’acaba a la plaça del Portal, on es reparteix la ballada en rotllanes i els balladors i les balladores s’acomiaden del públic assistent fins a l’any vinent.

Per Sant Antoni, el 13 de juny, a Bellver se celebra la Festa Major. Durant el cap de setmana tenen lloc activitats per a tots els públics: animacions infantils, concerts i balls, teatre, sardanes, entre d’altres.

Festa Major d’Èller – 21 de juny

Festa Petita de Bellver – 25 de juliol

Festa Major del Riu de Santa Maria – 15 d’agost

Festa Major de Sant Roc – 16 d’agost

Festa Major de Bor – segon cap de setmana de setembre

Festa Major de Baltarga – tercer cap de setmana de setembre

Festa Major de Pi – últim cap de setmana de setembre

Per Sant Jaume, el 25 de juliol, se celebra la festa petita de Bellver en motiu del sant del patró del poble. Es programen diferents actes, normalment encarats a la mainada, durant el cap de setmana més proper a la festivitat.

Sant Jaume

Aprofitant el marc incomparable de la Plaça Major de Bellver, cada primer cap de setmana d’agost se celebra la Fira d’Artesans i Oficis. Aquesta mostra vol ser un punt de record i difusió d’aquells oficis que amb el pas del temps s’han anat oblidant o perdent.

Forjadors, matalassers, bufadors de vidre, fusters, cistellers i cerers són alguns dels oficis que han visitat la fira. També s’organitzen diferents tallers per tal d’apropar l’artesania a la gent. Es fan màscares, paper reciclat, instruments musicals, monedes, caixes niu, espelmes, i un llarg etcètera de manualitats artesanes.

artesans i oficis

En el marc incomparable del nucli antic de Bellver de Cerdanya se celebra cada 10 d’agost la Fira de Sant Llorenç, “Mercat de productes alimentaris artesans del Pirineu”. És una trobada de productors pirinencs que exposen les seves elaboracions.

Hi trobareu productors de mels, pans, pastissos, confitures, sucs de fruita, conserves d’ànec i oca, formatges de cabra, ovella i vaca, embotits, herbes aromàtiques, licors, etc.

Any rere any s’ha anat afegint gruix a aquest aspecte de la Fira que actualment aplega de trenta a quaranta músics, i molts d’ells jovent local que aporten vitalitat i empenta a una trobada pirinenca singular.

Fira de Sant Llorenç

Cada 11 de setembre, Bellver se suma a les activitats que es duen a terme arreu del país. Després de pujar a Cal Codolet i hissar la senyera, s’organitza un esmorzar popular amb pa amb tomàquet, embotit i vi.

De tornada a Bellver, ens esperen havaneres i rom cremat per a tothom.

El primer cap de setmana d’octubre, l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya organitza una festa per a la gent gran del poble. Els actes comencen amb una missa a l’església de Sant Jaume de Bellver i a continuació dinar al poliesportiu municipal. 

Cada any, es celebra a Bellver de Cerdanya, la Fira Ramadera, una fira molt arrelada a les comarques del Pirineu català.

Se celebra del el cap de setmana més proper a l'11 d’octubre a la zona del carrer de les Escoles. Els ramaders de la comarca porten el seu bestiar a la fira, vaques de la raça Bruna dels Pirineus i frisones en el sector boví i cavalls hispano-bretons i de sella.

Des de l’ajuntament i les entitats organitzadores es prepara un programa d’actes on destaca el concurs morfològic de Raça Bruna, el concurs de Raça frisona i de bestiar equí, amb la seva entrega de premis. També es compta amb activitats per als més petits, un dinar popular al pavelló i demostracions o espectacles relacionats amb la fira.

La fira està organitzada per l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya, l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, l’Associació Ramadera Serra del Cadí, el col·lectiu de Joves Pagesos de Bellver i la Batllia, l’Associació de la Raça Bruna dels Pirineus i l’Associació de Dones del Món Rural Cerdà.

Fira Ramadera

Any rere any, el poble de Bellver es solidaritza amb la causa de la Marató de TV3 i organitza diferents activitats per recaudar fons.

Resultat d'imatges de la marato de tv3

El dia 16 d’agost, es celebra a Bellver la festa del barri de Sant Roc. Anys enrere, aquesta festa es considerava la festa dels estiuejants, i s’hi duien a terme diferents actes com ara la pedalada popular, jocs de cucanya, i fins i tot l’elecció de la pubilla de Sant Roc. A l’actualitat se segueix celebrant la festa, amb animació infantil de tarda, xocolatada popular i per acabar la festa, ball de nit . Tots els actes tenen lloc a la plaça Sant Roc.

Sant Roc

Contingut relacionat

Document Actions