al contingut a la navegació Informació de contacte

Aplec de Talló

L’Aplec de Talló és una festa popular que se celebra cada Dilluns de Pasqua sense interrupcions fora els conflictes de guerra,a la font de Talló, un indret on hi ha ubicada una petita capella amb una imatge de la Mare de Déu.

Segons la llegenda, la marededéu va ser trobada per una ovella que contínuament burxava el terra en un mateix punt. En recuperar la imatge va brollar aigua i va néixer aquesta font, molt estimada per la gent de la Batllia.

Hom creu que la celebració d’aquesta festivitat era per venerar la Mare de Déu i el ressorgiment de la natura, amb el ball de festeig entre els joves, tot i que és una tradició de clar origen pagà que ens parla del culte a la mare terra i a la fertilitat (aigua), idea que el cristianisme va recollir i va representar en la figura de la Mare de Déu.

La tradició diu que els balladors han de ser nascuts al poble de Bellver de Cerdanya, mentre que les balladores poden ser d’arreu del municipi i de la comarca. La manera de vestir-se podem dir que és originaria de Bellver. Són els vestits típics de muntanya, amb el pas dels anys hi ha hagut variacions en el vestuari, com el color de les faldilles, sabates, red, etc..

La gent gran ens explica que els músics eren gent originaria de Bellver. Aleshores hi havia dues o tres persones que tocaven algun instrument musical diferent. Segurament no sabien solfa i ho interpretaven tot d’oïda, però ja n’hi havia prou si es volia ballar. Les caramelles les cantaven els homes i les assajaven gent del poble.

Els actes comencen al matí amb una missa cantada a l’església de Santa Maria de Talló i seguidament es ballen sardanes a la plaça Major.

A la tarda es fa l’aplec, amb la cantada de caramelles i el ball de festeig a la plaça de davant de la font de Talló, i finalitza l’esdeveniment amb ball.

L’aplec s’inicia a la plaça de l’Arbre del nucli de Bellver de Cerdanya, on es reuneixen els balladores i les balladores per fer un assaig general del ball, i després surten ballant corrandes en direcció a la font de Talló. La llegenda diu que els balladors, les balladores i la resta de gent ha de passar pels camps sembrats de Monterròs perquè sigui un any de bona collita.

Una vegada s’arriba a la font de Talló, les parelles entren ballant corrandes dels més grans fins als més petits per iniciar la festa, i posteriorment la Coral Font de Talló fa una cantada de caramelles.

La part més significativa de la festa és el ball de festeig, que es realitza en grups de parelles des dels més petits fins als més grans. Durant el descans es reparteix coca i moscatellper a tothom, dos dels elements més destacats de la festa, juntament amb el mul. La coca es duia sobre una cistella plana sobre el cap, i el vi dins dels bots que penjaven a banda i banda del mul.

Seguidament es marxa ballant corrandes en direcció als camps de Monterròs, on es torna a ballar en rotllanes, i finalment s’acaba a la plaça del Portal, on es reparteix la ballada en rotllanes i els balladors i les balladores s’acomiaden del públic assistent fins a l’any vinent.

Document Actions