al contingut a la navegació Informació de contacte

ARTEMISA

Artemisa vulgaris

El millor moment per collir-la és abans que floreixi, a l’inici de l’estiu, pels volts de Sant Joan. Les parts utilitzades són les fulles i les arrels. Ús tradicional de la infusió de les summitats florides per a regular la menstruació. Abans també com a anticatarral, antireumàtica i depurativa.

És un tònic útil en digestions difícils i per evitar flatulències. Protegeix el fetge, ja que estimula la secreció de bilis i l’eliminació de residus tòxics. Així mateix, afavoreix l’assimilació de nutrients i té propietats vermífugues, això és, que provoca l’expulsió de cucs intestinals .

S’havia fet servir com a abortiva. És emmenagoga, regula el cicle menstrual i afavoreix la irrigació sanguínia als ovaris. No s’ha de prendre durant l’embaràs. Des de l’antiguitat ha estat una planta molt emprada en el treball de part, donat que potencia les contraccions uterines i és antihemorràgica.

El seu nom deriva d’aquestes propietats, ja que, tal com la deessa grega Artemisa (Diana pels romans), protectora de les parteres, assisteix a les dones en aquest trànsit.

Des de l’Edat Mitjana fins ben entrat el segle XIX era utilitzada com a remei antiepilèptic. A la medicina tradicional xinesa és indispensable en la tècnica de moxibustió, que consisteix a aplicar escalfor en certs punts estratègics del cos. Es diu que afavoreix els somnis visionaris i plàcids, i per aquest motiu era emprada com a farciment en coixins de llit. És molt valorada com a planta màgica des de temps antics. Protegeix i neteja llocs i persones, i per aquest motiu és utilitzada en rituals en forma de sahumeri o bé fresca, seca o en infusió. Resguarda d’energies i vibracions negatives i potencia les aptituds psíquiques.

L’altimira o artemisa és una planta aromàtica semblant al donzell de fins a un metre d’alçada.

Recepta de Sahumeri per crema:

Amb la planta fresca fem un lligat amb fil fi. El posem a assecar cap per avall. Quant sigui ven sec ja podrem cremar com si fos un incens.

artemisa.jpg