al contingut a la navegació Informació de contacte

EL DONZELL

Artemisa absinathium

És una planta herbàcia de fins a un metre d'alçada, amb un aroma i un gust amarg, característic d'un color verd-gris. Es fa a les solanes.

El donzell creix sense dificultat en sòls pobres i sorrencs, així com en llocs secs i assolellats. Creix espontàniament en camps sense cultivar, en lloms àrids i rocosos. Creix molt bé en sòls fèrtils, no gaire pesats. Prefereix sòl ric en nitrogen. Es propaga per grills entre març i octubre en climes temperats, o per llavors en llits de sembra.

Les llavors d'aquesta planta són molt petites i s'han d'ubicar en llocs on no siguin aixecades pel vent o arrossegades per la pluja. Per això es cobreixen mínimament amb una mica de terra. Aquest tipus de planta es pot reproduir mitjançant l'esqueix de les arrels. Per tenir cura del seu cultiu la planta s'ha de fertilitzar en petites quantitats almenys una vegada a l'any.

L'Artemisia absinthium s'utilitza medicinalment a Europa i es creu que estimula la gana i alleuja la indigestió. També té un ús vermífug (per als cucs intestinals) i s'ha fet servir per estimular el fluxe sanguini.

És una de les plantes que formen part del vermut i l'absenta.

Recepta medieval:

El donzell era considerat un poderós remei per a moltes afeccions, per això era conegut com a “herba santa” o “tresor dels pobres”.

Hildegarda va descriure un recepta per a curar la gota que consistia en un ungüent elaborat picant el donzell amb un morter fins a obtenir-ne un suc, que es barrejava amb greix de cérvol i moll del mateix animal. Amb aquest ungüent, es fregaven totes les parts del cos afectades per la gota.

donzell.jpg