al contingut a la navegació Informació de contacte

HERBA DE TALL O MILFULLES

Achillea millefolium

L'herba de tall o milfulles és una espècie herbàcia pertanyent a la família de les compostes (Asteraceae). Es caracteritza per les seves petites flors blanques, les quals s'han utilitzat durant segles per les seves propietats medicinals. Encara que d'origen euroasiàtic, avui dia es troba a tots els continents, ja que és una planta que es propaga molt fàcilment i s'ha naturalitzat a molts llocs.

Les flors diminutes s'ajunten en el que anomenem capítols amb cinc lígules, que més o menys compactes, fan la sensació de ser una única flor. No tots els capítols són heterògams, és a dir, no totes les flors són hermafrodites o tenen els dos sexes, sinó que van acompanyades d'altres que són unisexuals. S'aprecien tant les flors com les lígules, encara que aquesta no mesura més de 3 o 4 mm (mil·límetres), tridentades o acabades en forma de tres dents.

Les flors diminutes del centre són flosculoses, de corol·la amb cinc pètals i actinomorfes. Creix als prats i pot ser potencialment tòxica.

Té un ús tradicional com a digestiu, hipertensor, per a la circulació i per a les hemorràgies de nas.

Recepta de Sèrum per la pell amb milfulles:

Maceració 40 dies a sol i serena. En un pot de vidre posarem ¾ parts de planta i la resta omplirem amb oli d'oliva. La primera setmana mourem el pot (sacsejar).

Transcorregut el temps el colarem i guardarem en un pot de vidre en un armari fosc. El podem guardar 12 mesos i ens servirà per qualsevol afecció a la pell o simplement per tenir-ne cura.

milfulles.jpg