al contingut a la navegació Informació de contacte

HISOP

Hissopus officinalis

S’utilitza per tractar afeccions del tracte respiratori superior i inferior (tos seca, bronquitis o constipat comú, grip, rinitis, sinusitis i asma) però també es pot usar en indigestions o flatulències. En ús tòpic, s’utilitza per a la neteja i desinfecció de ferides, cremades i ulceracions dèrmiques, i com a cicatritzant.

També és un gran estimulant, per això s’aconsella no prendre’l per la nit. Abans es prenia en estats de convalescència o per recuperar forces desprès d'un embaràs o una operació. Antigament es feia xocolata desfeta amb hisop, i sopes de pa.

Hi ha una dita que diu:

“El Hisop posa la jove a puesto i la mare a lloc”.

És de la família de les labiades i fa una mata aromàtica de fins a dos pams d'alçada Té una tija quadrangular i flors d'un blau violaci. Creix a les solanes i és relativament escassa.

Recepta amb sajolida per curar els refredats:

Agafarem un pot de vidre, n’emplenarem les tres quartes parts amb hisop i l’acabarem d’omplir amb l’alcohol (aiguardent o alcohol de 40/45 graus) fins a dalt. El deixarem macerar 40 dies a sol i serena. L’anirem movent cada dos dies per a facilitar la barreja. Passat aquest temps el podrem colar i guardar en un pot fosc. En prendrem cinc a deu gotes al matí i cinc al vespre, diluïdes en mig got d’aigua. Farem novenes, descansarem una altra novena i si cal hi tornarem.

hisop.jpg