al contingut a la navegació Informació de contacte

La llegenda dels Corbells

Agafar la lluna a l'aigua

A Bellver som coneguts amb el malnom de “corbells”, aquest apel·latiu es basa en una llegenda segons la qual, fa molts i molts anys, els veïns del poble creien veure una lluna plena i radiant, submergida al fons del riu Segre i els astorats convilatans , convençuts de tenir la lluna a l’abast de la mà intentaren, durant tota la nit, pescar-la amb un corbell -recipient fet de branques torçades per a transportar llenya.

img-10.jpg

També hi ha la llegenda que els nois de Bellver, veient la lluna reflectida sobre les aigües del Segre, van creure que era un formatge i la volien agafar. Aguantant-se a la passera que creuava sobre el riu, agafats l’un de les cames de l’anterior, van provar d’abastar la lluna amb una sàrria, que en aquest indret anomenen corbell. És per això que, des d’aleshores, els habitants de Bellver són coneguts com a “corbells”.

passera sobre el riu Segre.png

Històricament s’accedia a Bellver a través d’una passera que creuava el riu Segre, a la que es refereix la llegenda dels Corbells. L’any 1863 es va construir un pont de fusta - per on creuaven persones i carruatges- que la gent anomenava “la palanca”. A inicis dels segle XX s’hi va bastir un pont de ferro. En l’episodi de fortes pluges de l’any 1982 l’aiguat es va endur riu avall el pilar central i arran d’aquest fet es va alçar el pont nou que avui dia creua el riu.

Pedra Corbells.jpg

A la plaça de Sant Roc es pot contemplar l’escultura de pedra ‘ Corbells’, dedicada a aquesta llegenda, i que es va realitzar amb un taller col·laboratiu del picapedrer Jordi Martí, amb la mainada en l’edició del 2017 de la Fira d’Arts i Oficis de Bellver de Cerdanya.

Fonts: Textos de Marc Bernadas, Jordi Padró i Olga Llobet per l’exposició estable ‘Bellovidere’, del Centre de Talló. I del llibre de Manel Figuera Abadal,” La Batllia de Bellver, 30 indrets llegendaris”.