al contingut a la navegació Informació de contacte

Natura i entorn

MIRADOR DEL CAP DEL RAS

Cap del Ras

El serrat del Mirador està situat a més de 1.700m d’altitud i va des del cim del Cap del Ras (1.718m) fins al cim del Mirador (1.732m). Es troba al vessant nord de la serra del Cadí dins del Parc Natural Cadí-Moixeró, i per tant és un mirador excel·lent de la vall de la Cerdanya i de bona part dels pics del Pirineu central català així com també de les parets de la serra del Cadí situades al sud.

Per accedir-hi ens dirigim a l’aparcament adaptat del coll del Cap del Ras al qual arribem per Riu de Cerdanya passant pel refugi del Serrat de les Esposes o bé per Bellver passant pel refugi dels Cortals de l’Ingla. L’itinerari, d’1km aproximadament i adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, transcorre per una passarel·la pavimentada entre boscos de pi negre i prats subalpins.

EL SEQUER DE PINYES

L’edifici conegut com a “Sequer de les Pinyes” de Bellver de Cerdanya es va construir l’any 1953. Es construeix gràcies a que el “Patrimonio Forestal del Estado” (actual ICONA) escull a Bellver de Cerdanya com el lloc ideal per ubicar un dels pocs sequers de pinyes alimentat amb calor artificial de l’Estat. Cal dir que és una zona important d’indústria forestal i on existeixen molts recursos. La posició privilegiada d’aquest complexe sobre el Serrat de Cardils a tocar també a la carretera Nacional 260 a la banda nord del Riu Segre, el fan idoni per generar una activitat motriu pel municipi de caire lúdico-cultural i també educativa.

L’activitat inicial de Sequer de les Pinyes, que s’hi va desenvolupar durant mig segle, han conservat l’edifici principal amb bon estat. Encara s’hi manté la maquinària original, que vista amb els ulls de la tècnica actual la converteix en una atractiva relíquia industrial.

LA ROCA FORADADA

Al cor de la pintoresca vall de Pi, Roca Foradada és un dels llocs més emblemàtics del nostre terme municipal i del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Fins al principi del segle XX la presència de llops a la vall fou notable. Aquest petit circuit, ben assequible, és la millor manera de conèixer la roca i el seu entorn privilegiat.

A l’Agre (1.355 m), seguim amunt per la pista. Després d’una tanca metàl·lica fa uns quants revolts i s’enfila pel vessant oriental del serrat de l’Avetosa. Deixem una desviació a la dreta. A continuació la pista esdevé planera. Voregem un contrafort i descobrim al fons el pic de Roca Foradada, que no hem de confondre amb Roca Foradada, a mig caient occidental de la muntanya. Entrem en un bosc d’avets conegut com l’Avetosa (1.480 m, 0.20 h). La part més frondosa queda a l’esquerra, entre la pista i el fons de la vall. Quan sortim del bosc, Roca Foradada, amb el seu esvoranc, destaca en el paisatge. La inclinació de la pista és moderada mentre ens acostem al torrent de Pi, que travessem per un pont. Un cop creuat fa una llaçada a l’esquerra per guanyar alçària. Arribem així al corral de la Por (1.585 m, 0.40 h), a la dreta, prop del torrent, conegut amb aquest nom per la presència, antany, de llops.

LA FONT DE L’INGLA

font de l'ingla

La font de l’Ingla està localitzada al centre de la vall del mateix nom, al costat de la pista que la remunta, en un eixamplament de l’espai natural on s’ha creat un espai tancat d’esbarjo, amb taules i graelles cobertes per fer-hi foc.

Aquesta pista forma part del recorregut principal del Camí dels Bons Homes, entre el santuari de Queralt (Berguedà) i el castell de Montsegur (Païs d’Olms – Arièja).

L’aigua es pot classificar de duresa mitjana, amb un residu sec baix.

LES BASSES DE GALLISSÀ

Per arribar-hi, sortirem des de Bellver en direcció al poble de Pi, seguirem una desviació a la dreta (indicador), agafarem el trencall següent a la dreta i fins al final. S’hi pot accedir a peu des de Bellver: la distància fins al pàrquing és aproximadament d’uns 800 m.

Es tracta d’un espai protegit pròxim al riu Segre, de la Reserva Natural Parcial Ribera de l’Alt Segre, creat per a la preservació de l’hàbitat de la llúdriga, en el qual es pot observar el bosc de ribera cerdà i vegetació autòctona.

Durant els itineraris passarem per la bassa de les Encantades (dones blanques o fades del Pirineu) o la dels Tirons (ànecs en parlar cerdà). També s’hi poden observar ocasionalment cigonyes gràcies a un programa de reintroducció que es va dur a terme fa uns anys.

LA FONT DE TALLÓ

La font de Talló és situada darrere el turó de Monterròs, entre, per una bada, el camí que des de Bellver porta a Pi –—i que arriba fins a Gósol, el vell camí de Cerdanya, rebatejat amb el nom de Ruta dels Segadors—, i per una altra a Talló. Des de Bellver surt un camí indicat que duu fina a la font.

La font de Talló és un element d’una de les tradicions més antigues de la nostra comarca, encara avui conservada, de la qual estan molt orgullosos els bellverencs i les bellverenques. És una tradició de clar origen pagà que ens parla del culte a la mare terra i a la fertilitat (aigua), idea que el cristianisme va recollir i va representar en la figura de la Mare de Déu.

En aquest indret el Dilluns de Pasqua Florida se celebra l’Aplec de Talló.

Document Actions